Solution

The Artist Building at 300 Summer Street

Boston, MA

Market: Mixed-Use

Client

The Artist Building at 300 Summer Street

Completion

2016
The Artist Building at 300 Summer Street
The Artist Building at 300 Summer Street
The Artist Building at 300 Summer Street

Photo by Pictometry

The Artist Building at 300 Summer Street, originally constructed in 1898, was converted to cooperative residences/art studios in the 1990s. Current flood maps show the building is vulnerable to coastal flooding and rising sea levels may increase the severity and frequency of flooding. With the majority of the building’s vital mechanical and electrical equipment in the basement, the owner asked SGH to assess the present and future flood hazards and provide recommendations for protecting the equipment.

Scope | Solutions

Highlights of SGH’s work included the following:

  • Conducted a visual survey of the building and its environment to assess existing conditions and document the location of key mechanical and electrical equipment. Based on our field observations and a review of existing drawings, we identified the equipment at greatest risk for damage during a flood event and that which could most readily be relocated.

  • Reviewed the current Federal Emergency Management Agency (FEMA) flood hazard maps and reports and historical National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) tidal station records to understand the severity and nature of the present-day coastal flooding at the building.

  • Obtained projections of future sea level rise at the site for the scenarios developed by NOAA. We incorporated the sea level rise estimates into our evaluation of the flood hazards to help us select an appropriate design flood elevation, considering both present and future flood risks.

  • Developed concepts for protecting the equipment, including relocating it to a higher elevation or dry floodproofing portions of the basement n combination with wet floodproofing less critical areas.

  • Designed the structure and building enclosure for a new rooftop penthouse to house the relocated boilers.

Project Contact(s)