Fort Bliss Replacement Hospital

El Paso, TX

Market: Health Care

Client

Clark-McCarthy Healthcare Partners II

Completion

2019
Fort Bliss Replacement Hospital
Fort Bliss Replacement Hospital
Fort Bliss Replacement Hospital

A multi-building campus with a new seven-story hospital replaces the William Beaumont Army Medical Center at Fort Bliss. The new 125-bed hospital features a variety of building enclosure materials, including natural stone, metal panels, terra cotta rainscreens, and a unitized curtain wall system with sunshades. SGH consulted on the water resistive barrier and metal panel cladding during the project’s mockup phase and assisted with the design of numerous expansion joints during construction.

Scope | Solutions

We collaborated with the joint venture, Clark-McCarthy Healthcare Partners II, and assisted them with aspects of the building enclosure design. Highlights of our work include the following:

  • Reviewed the water resistive barrier and metal panel system designs, and proposed detailing in the shop drawings prior to the performance mockup and recommended detailing to improve performance and constructability

  • Observed construction and testing of the exterior wall mockup and helped the construction team revise detailing to meet performance requirements

  • Performed laboratory testing on the water resistive barrier to help resolve concerns about the mockup’s performance

  • Visited the site to review the expansion joints and transitions, and collect related information from the contract documents and shop drawings

  • Reviewed project documents, photographs, and three-dimensional building information models to assess the existing field conditions of each expansion joint area

  • Developed conceptual drawing packages, including isometric sequencing details for each expansion joint area to depict and clarify how the waterproofing should be installed and integrated with adjacent assemblies

  • Consulted on the fire-resistance ratings along expansion joint openings at interconnected buildings

  • Reviewed expansion joint shop drawings and worked with the construction team to address field conditions

Project Contact(s)