Court Square Parking Garage

Springfield, MA

Market: Parking

Set in the urban area of Court Square, the new 193-space parking garage was scheduled to be built following the demolition of an existing structure.  The design included 4,000 sq ft of grade-level retail below the parking levels.  SGH was prime consultant, function designer, and structural engineer of record for the project.

Scope | Solutions

Working as the prime consultant, SGH coordinated the work of all constituents of the project team.  Highlights of our work include the following:

  • Worked with the city to select the most economical foundation options
  • Designed the structure for the five-level, precast concrete garage with one interior stair tower, one exterior stair/elevator tower, and pile foundations
  • Designed the functional parking space layouts
  • Collaborated with the city, the Springfield Historic Commission to coordinate the facade design with the surrounding historic buildings
  • Incorporated the use of an architectural precast concrete facade with stainless steel mesh

Project Contact(s)