Harvard University, Fogg Museum, Werner Otto Hall Addition

Cambridge, MA

Market: Cultural

Client

Harvard University Faculty of Arts and Sciences

Completion

2002

Werner Otto Hall was a three-story building, constructed in 1991 as an addition to the Fogg Museum. The addition was built over an existing, two-level underground concrete structure that was used primarily as art storage for the Fogg Museum, offices, and book stacks. Soon after construction, occupants observed leakage through the plaza deck into the art storage room below and other issues outside of climate controlled areas with elevated humidity levels, including wet stains on the limestone facade, white stains emitting from the glass block windows, icicles forming at the bottom of the parapet, moisture accumulating in the roof, and rust spots along the edges of the porcelain-enameled metal wall panels.