Milford Regional Medical Center Meehan Family Pavilion

Milford, MA

Market: Health Care

Client

SmithGroup (formerly TRO)

Completion

2015
Milford Regional Medical Center Meehan Family Pavilion
Milford Regional Medical Center Meehan Family Pavilion
Milford Regional Medical Center Meehan Family Pavilion

The Meehan Family Pavilion, an 88,000 sq ft addition, is Milford Regional Medical Center’s largest expansion to date. The medical center gains flexible space with this addition, allowing them to evolve with medical advances and continually improve patient care. SGH designed the structure for the new addition.

Scope | Solutions

SGH designed the three-story structure, which abuts the existing eastern wing and includes a new multilevel corridor connecting to the existing north wing and covered parking on the ground level. Highlights of our structural design include the following:

  • Steel-framed structure designed to support a future three-story vertical expansion

  • Retaining wall on the western and southern ends to accommodate the steeply sloped site

  • A low roof structure supporting a landscaped healing garden to enhance the patient experience 

  • Foundation underpinning for new ground level approximately 5 ft below the existing basement level

  • Recessed structural slabs in the lobbies for hydronic radiant heating systems for visitor comfort

  • A canopy spanning 40 ft over the emergency drop-off area and a tapered structure for the ambulance drop-off canopy

Project Contact(s)