Solution

Massachusetts Institute of Technology, Building 10 Great Dome

Cambridge, MA

Client

Massachusetts Institute of Technology (MIT)

Completion

2013

Awards

2014 Edwin F. Guth Memorial Award for Interior Lighting Design, Illuminating Engineering Society
2013 Preservation Award, Cambridge Historical Commission
2013 Best Projects in New England, Renovation and Restoration: Award of Merit, Engineering News-Record (ENR)
2011 Engineering Excellence Competition Silver Award, American Council of Engineering Companies of Massachusetts
2010 Aon Build America Award, Construction Management Renovation, Associated General Contractors of America
Massachusetts Institute of Technology, Building 10 Great Dome Cambridge
Massachusetts Institute of Technology, Building 10 Great Dome Cambridge

Photo by ABVD Photography - Benjamin D. Johnson

Massachusetts Institute of Technology, Building 10 Great Dome Cambridge

Photo by ABVD Photography - Benjamin D. Johnson

MIT’s Main Group Buildings, dedicated in 1916, include Building 10 with its prominent limestone- and copper-clad Great Dome. SGH investigated leakage into the Barker Library below the Great Dome and developed a durable repair solution commiserate with the original design aesthetic. We also led a multidisciplinary team for the restoration of the oculus skylight and the Barker Reading Room.

Scope | Solutions

For the waterproofing repair project, SGH completed the following:

  • Designed repairs to add continuous waterproofing over the stepped portion of the concrete dome, requiring removal of limestone and copper cladding

  • Surveyed existing limestone so new stone could be cut to match original shapes, but with reduced depth to permit proper drainage

  • Tested stepped waterproofing options to verify their ability to accommodate the unique geometry and compatibility with existing built-up waterproofing

  • Designed a custom anchorage assembly to maintain an open cavity behind stones and provide adjustability for setting stones on the circumference

  • Sequenced installation of copper flashing and limestone to match the original flashing and protect the new waterproofing

For the oculus restoration, SGH performed the following:

  • Designed a new stainless steel skylight with 1,042 new prismatic glass blocks to replace the existing concrete-framed glass block skylight

  • Designed a new aluminum-framed, silicone-glazed skylight to provide the weatherproofing for the oculus

  • Reviewed and analyzed the existing laylight frame and designed new safety glazing for the laylight

  • Analyzed air movement to reduce laylight condensation risk potential

  • Monitored construction, provided real-time solutions to issues as they arose, reviewed mockups, and water tested completed installations

Project Contact(s)