Photo by Ansel Olson
Solution

Lofts at West Station

Roanoke, VA

Market: Mixed-Use

Completion

2012

Awards

2013 Best Rehabilitation of an Existing Structure, Urban Land Institute of Richmond
2013 Best Mixed-Use Project Finalist, Urban Land Institute of Richmond

Photo by Ansel Olson

Photo by Ansel Olson

Photo by Ansel Olson

For this adaptive reuse project, the project team converted two 20th century warehouses into the The Lofts at West Station.  The Lofts at West Station is a mixed-use development that includes 71 loft-style apartments and a ground-floor restaurant.  The new property offers views to downtown and Mill Mountain, a light-filled atrium, exercise rooms, and a 35-seat movie theater.  SGH was the structural engineering of record for the project.

Scope | Solutions

The existing two- and four-story structures comprise timber-framed floors and roofs supported on interior timber columns and exterior brick masonry walls. 

As part of the adaptive reuse project, SGH assessed the condition of the wood-framed floors and roofs.  We designed structural modifications and repairs as necessary to accommodate the change in use.  Highlights of SGH’s structural design include the following:

  • Strengthening for wood girders to support intended floor loads
  • New infill framing at existing openings and new framing to replace existing deteriorated framing
  • New lintels in exterior walls to accommodate new window and door openings
  • Structural modifications and new framing for the atrium
  • Exterior hardscape features and canopies

Project Contact(s)